دسته‌ها
جوانی جمعیت عامل مهم در تقویت استقلال، امنیت و اقتدار کشور است

جوانی جمعیت، یکی از ابزارهای قوی شدن کشور

بدون دیدگاه

 1403-05-04

جوانی جمعیت یکی از شاخصه‌های مهم توسعه‌، نشان‌دهنده پویایی و بالندگی جامعه بوده و عامل مهمی در تقویت استقلال، تحقق امنیت و افزایش اقتدار کشور است. ایسنا/آذربایجان شرقی – سرپرست استانداری آذربایجان شرقی، تراب محمدی، در دومین رویداد استانی جایزه جوانی جمعیت که روز چهارشنبه قبل از ظهر در سالن شهید شایان مهر دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد، گفت: «جوانی جمعیت یکی از شاخصه‌های کلیدی توسعه و نشان‌دهنده پویایی و بالندگی جامعه است. این جوانی به عنوان عاملی مهم در تقویت استقلال، تحقق امنیت و افزایش اقتدار کشور نقش بسزایی ایفا می‌کند.»

وی با اشاره به تغییرات جمعیتی دهه‌های گذشته افزود: «در سال‌های اخیر، به دلیل اجرای سیاست‌های رشد جمعیتی همچون تک فرزندی و فرزند کمتر زندگی بهتر، وقفه‌ای در روند جمعیتی کشور پدید آمد که تأثیرات منفی زیادی به همراه داشت.» به گزارش ایسنا، محمدی ادامه داد: «خوشبختانه با توصیه‌ها و هشدارهای مقام معظم رهبری، قانون جوانی جمعیت در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و در بسیاری از استان‌ها، مباحث مربوط به جوانی جمعیت، ازدواج، طلاق و فرزندآوری به تثبیت رسید. این اقدامات تا حد زیادی جلوی این معضل را گرفته است.»

وی همچنین تاکید کرد: «پیری جمعیت و کاهش نسل جوان مولد، فعال و پویا یک تهدید راهبردی بالفعل برای تمدن ایران زمین محسوب می‌شود. این مسئله نه تنها بر توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه می‌تواند امنیت و اقتدار ملی را نیز به چالش بکشد.» تراب محمدی در ادامه سخنان خود با تأکید بر اهمیت جوانی جمعیت به عنوان یکی از عوامل کلیدی در تقویت کشور، بیان کرد: «جوانی جمعیت باعث ایجاد نیروی کار جوان و پرانرژی می‌شود که می‌تواند موتور محرک توسعه اقتصادی باشد. از سوی دیگر، این جوانان با انرژی و انگیزه بالای خود می‌توانند به عنوان پاسداران ارزش‌ها و استقلال کشور عمل کنند و در مقابل تهدیدات خارجی و داخلی ایستادگی کنند.»

او اظهار داشت: «برای دستیابی به توسعه پایدار و تقویت همه جانبه کشور، باید سیاست‌های موثری در جهت حمایت از خانواده‌ها، تشویق به ازدواج و فرزندآوری و ایجاد فرصت‌های شغلی برای جوانان اتخاذ شود. تنها در این صورت است که می‌توانیم به آینده‌ای روشن و پایدار برای کشور امیدوار باشیم.» سرپرست استانداری آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد که از نظر ارزشی و هنجاری، خانواده ایرانی از دیرباز به دلیل سنت‌های ملی، وطنی و تعالیم والای اسلامی، خانواده‌ای فرزندخواه و فرزند دوست بوده‌است. این موضوع نشان می‌دهد که فرهنگ ایرانی همیشه به اهمیت و ارزش داشتن فرزندان پی برده و خانواده‌ها به تربیت و پرورش فرزندان توجه ویژه‌ای داشته‌اند.

بیشتر بخوانید...  کاهش ضریب جینی با واقعیت‌های اقتصادی همخوانی ندارد!

وی ادامه داد: «تک فرزندی و دو فرزندی الگوی ایده آل خانواده‌های ایرانی نیست. اما به دلیل تغییرات فرهنگی، تاثیر از شرایط اقتصادی و همچنین فرهنگ غرب، متاسفانه این الگو به گفتمان مردم تبدیل شده است.» این تغییرات فرهنگی و اقتصادی باعث شده‌اند تا خانواده‌های ایرانی به تدریج از الگوی سنتی خود فاصله بگیرند و به سمت الگوهای جدید و محدودتر حرکت کنند. محمدی تاکید کرد: «از این رو حفظ، ارتقای سلامت و جوانی جمعیت از اولویت‌های حیاتی و اساسی کشور در دهه‌های فعلی است و باید در این زمینه نگاه راهبردی و کلانی داشته باشیم.» او بر اهمیت نگاه راهبردی و بلندمدت به موضوع جمعیت تاکید کرد و خاطرنشان کرد که جوانی جمعیت می‌تواند به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل تقویت کشور در ابعاد مختلف تلقی شود.

وی اذعان کرد: «یکی از ابزارهای قوی شدن ایران عزیز، حفظ اکثریت جمعیت جوان کشور است. ایران جوان پشتوانه سرمایه‌های اقتصادی کشور، ضامن امنیت و جایگاه کشور در منطقه و دنیا است.» این اظهار نظر نشان می‌دهد که جوانان نه تنها به عنوان نیروی کار بلکه به عنوان سرمایه‌های استراتژیک کشور به شمار می‌آیند که می‌توانند نقش مهمی در ارتقای امنیت و جایگاه ایران در منطقه و جهان ایفا کنند. محمدی با بیان اینکه آذربایجان شرقی یکی از قطب‌های مهم صنعتی و اقتصادی کشور است، گفت: «کاهش نرخ جمعیت فعال و جوان، مخاطره جدی برای آینده و توسعه استان خواهد بود.» او با اشاره به اهمیت جوانی جمعیت برای توسعه استان آذربایجان شرقی، هشدار داد که کاهش نرخ جمعیت جوان می‌تواند تاثیرات منفی بر آینده و توسعه اقتصادی استان داشته باشد.

سرپرست استانداری آذربایجان شرقی تاکید کرد: «باتوجه به روند کاهش باروری، موالید و افزایش پیری جمعیت، ضرورت مداخله هوشمندانه برای معکوس کردن آن از طرف دولت، سیاست‌گذاران و مردم عزیز به خصوص نهادهای مردمی اجتناب ناپذیر است.» این تاکید بر نیاز به مداخلات هوشمندانه و برنامه‌ریزی دقیق برای معکوس کردن روند کاهشی جمعیت، نشان دهنده اهمیت و فوریت این موضوع است. وی با بیان اینکه موضوع فرزندآوری دارای دو بعد مهم فرهنگی و اقتصادی است، تشریح کرد: «در بُعد فرهنگی، فرهنگ‌سازی، اغنا، همراهی افکار عمومی و تصویب‌گذاری فرزند بیشتر زندگی بهتر ضروری است.» او بر اهمیت فرهنگ‌سازی و تغییر نگرش‌های عمومی نسبت به فرزندآوری تاکید کرد و افزود که باید تلاش‌هایی صورت گیرد تا خانواده‌ها به اهمیت داشتن فرزندان بیشتر پی ببرند.

بیشتر بخوانید...  مشکلات سامانه وام ازدواج؛ متقاضیان در انتظار

محمدی افزود: «ارتقای کرامت، مقام و منزلت مادر، ارزشمندی فرزندآوری در باور ما دو اولویت مهم و اساسی فرهنگی دیگر در این حوزه است.» او بر ضرورت ارتقای مقام و منزلت مادران و ارزشمندی فرزندآوری تاکید کرد و این دو موضوع را به عنوان اولویت‌های فرهنگی مهم در این حوزه معرفی کرد. در بُعد اقتصادی، محمدی ادامه داد: «حمایت دولت در راستای قانون جوانی جمعیت، اعطای تسهیلات بانکی از جمله وام ازدواج، وام مسکن و زمین برای خانواده‌هایی که سه فرزند یا بیشتر دارند باید به صورت جدی توسط بانک‌ها و ادارات پیگیری شود.» او بر اهمیت حمایت‌های اقتصادی دولت برای تشویق خانواده‌ها به داشتن فرزندان بیشتر تاکید کرد و خواستار پیگیری جدی این حمایت‌ها توسط بانک‌ها و ادارات دولتی شد تا خانواده‌ها بتوانند از این تسهیلات بهره‌مند شوند و مشکلات اقتصادی خود را برطرف کنند.

وی مطرح کرد: «اجرای همزمان سیاست‌های فرهنگ‌سازی ازدواج و فرزندآوری به همراه تسهیل شرایط اقتصادی و معیشتی دو مکانیزم مورد نیاز برای مقابله با میزان کاهش باروری و رشد جمعیت است.» او تاکید کرد که برای افزایش نرخ باروری و مقابله با کاهش جمعیت، باید هم به فرهنگ‌سازی در زمینه ازدواج و فرزندآوری توجه شود و هم شرایط اقتصادی و معیشتی خانواده‌ها بهبود یابد. وی اعلام کرد: «فرصت طلایی پنجره جمعیت را نباید از دست داد، چراکه میلیون‌ها دختر و پسر در آستانه ازدواج هستند که اگر ازدواج نکنند، سن مناسب ازدواج و باروری را پشت سر خواهند گذاشت.» محمدی بر اهمیت استفاده از این فرصت تاکید کرد و هشدار داد که اگر ازدواج‌ها به تأخیر بیفتند، این جوانان سنین مناسب برای ازدواج و باروری را از دست خواهند داد که این امر می‌تواند تاثیرات منفی بر جمعیت کشور داشته باشد.

سرپرست استانداری آذربایجان شرقی خاطرنشان کرد: «دولت سیزدهم اقدامات ارزشمندی نیز در حوزه درمان زوج‌های نابارور، پوشش بیمه‌ای ۹۰ درصدی درمان ناباروری و تجهیز مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی استان انجام داده است.» او به اقدامات دولت در حمایت از زوج‌های نابارور اشاره کرد و افزود که این اقدامات شامل پوشش بیمه‌ای گسترده و تجهیز مراکز درمانی می‌شود که می‌تواند به افزایش باروری کمک کند. وی اضافه کرد: «از اقدامات چشمگیر دولت سیزدهم در استان برای ارتقای سلامت فرزندان این مرز و بوم همگام با سطح کشور، رایگان شدن خدمات پزشکی برای کودکان تا سن هفت سالگی در مراکز پزشکی دولتی و اجرای طرح امنیت غذایی کودکان زیر پنج سال با پرداخت اعتبار ۱۶ قلم کالا بود.» محمدی به دیگر اقدامات دولت در زمینه سلامت کودکان اشاره کرد و توضیح داد که خدمات پزشکی رایگان و طرح‌های امنیت غذایی بهبود وضعیت سلامت کودکان را تضمین می‌کنند.

بیشتر بخوانید...  تصمیم مجلس: بانک مرکزی ملزم به ارائه وام‌های ازدواج و فرزندآوری شد!

وی بیان کرد: «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت جزو اولین قوانین مهمی بود که در ماه‌های آغازین دولت سیزدهم در مجلس تصویب و دولت به دلیل اعتقاد راسخ به اهمیت این موضوع خود را مکلف به اجرای دقیق و کامل آن دانست.» او از تصویب سریع این قانون در آغاز دولت سیزدهم خبر داد و تاکید کرد که دولت به اجرای کامل و دقیق آن متعهد است. محمدی در خاتمه سخنان خود گفت: «در سال‌های اخیر باروری در کشور شیب نزولی به خود گرفته و براساس آمارهای موجود، نرخ باروری از ۲.۱ درصد در سال ۹۵ به ۱.۷۴ در سال ۹۸ رسیده و در سال‌های ۹۹ و ۱۴۰۰ به بعد این روند کاهشی است که این موضوع خطر جدی برای آینده کشور و همچنین استان ما به ارمغان دارد.» او به روند نزولی باروری در سال‌های اخیر اشاره کرد و هشدار داد که این روند می‌تواند تهدیدی جدی برای آینده کشور و استان آذربایجان شرقی باشد.

مطالب پیشنهادی:

دیدگاه ها

به بالا بروید