بانک مرکزی و مجلس با همکاری و هماهنگی یکدیگر در حال پیگیری و مکاتبه برای تامین اعتبار بانکی جهت ارائه وام ازدواج هستند. تا کنون، ۱۷۴ هزار فقره تسهیلات ازدواج به مبلغ ۵۷.۵ هزار میلیارد تومان از طریق شبکه بانکی کشور به متقاضیان پرداخت شده است. همچنین، ۹۷ هزار میلیارد تومان دیگر نیز برای متقاضیانی که در نوبت دریافت این تسهیلات هستند، در نظر گرفته شده است. رئیس گروه اعتبارات قرضالحسنه اداره اعتبارات بانک مرکزی، اظهار داشت که از ابتدای سال جاری تا ۱۶ مرداد، تعداد ۱۷۴ هزار فقره وام ازدواج به مبلغ ۵۷.۵ هزار میلیارد تومان به متقاضیان پرداخت شده است. به علاوه، حدود ۳۰۰ هزار نفر که معادل ۹۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات درخواست کردهاند، همچنان در صف دریافت این وامها هستند.
طبق گزارش خبرگزاری میزان و به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، باشیزاده، رئیس گروه اعتبارات قرضالحسنه اداره اعتبارات بانک مرکزی، بیان کرد که میزان پرداختیهای کنونی ۱۰۴ درصد از سهمیه تعیین شده برای بانکها تا این مقطع زمانی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است. وی تصریح کرد که متقاضیان وام ازدواج در حال طی مراحل تعیین شعبه، مراجعه به شعبه، تشکیل پرونده، تکمیل مدارک و در نهایت انتظار برای اخذ وام هستند. پیشبینی میشود که در ماههای آتی، با تجهیز منابع بانکهای عامل، این تسهیلات به متقاضیان پرداخت شود.
رئیس گروه اعتبارات قرضالحسنه اداره اعتبارات بانک مرکزی با اشاره به تخصیص ۱۵۵ هزار میلیارد تومان برای تسهیلات ازدواج و ۴۵ هزار میلیارد تومان برای تسهیلات فرزند (مجموعاً ۲۰۰ هزار میلیارد تومان مطابق با رقم تعیینشده توسط مجلس) خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر سقف فردی وام ازدواج رشد بیشتری نسبت به رشد منابع قرضالحسنه بانکها داشته است. این موضوع، بههمراه افزایش استفاده از منابع قرضالحسنه در قوانین بودجه، سبب افزایش تقاضا برای این وامها شده است. وی افزود که در سال جاری، موضوع منابع و مصارف قرضالحسنه در مجمع تشخیص مصلحت نظام با حضور مسئولان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی بررسی و جمعبندی شد، اما در نهایت سقف فردی وام ازدواج در مجلس کاهش پیدا نکرد. این مسئله در کنار نیاز به منابع جدید، موجب شده که بانک مرکزی اقدام به ارسال نامهای به مجلس کند و منتظر برگزاری جلسه مشترکی برای حل این مسئله باشد.
باشیزاده با بیان اینکه موضوع تامین منابع جدید برای استفاده در تسهیلات قرضالحسنه ازدواج در قالب نامهای به مجلس منعکس شده است و منتظر جلسه مشترکی برای حل این مسئله هستیم، افزود: البته در بانک مرکزی نیز راههای جدیدی همچون افزودن دو بانک قرضالحسنه رسالت و مهر ایران جهت پرداخت وام ازدواج، تامین منابع برای بانکهای عامل و نظایر آن جهت مدیریت موضوع، مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته است. باشیزاده همچنین به فرآیند اخذ تسهیلات ازدواج اشاره کرد و گفت: متقاضیان باید برای ثبتنام به سامانه مربوطه مراجعه و ثبتنام نمایند. بانکهای عامل نیز متناسب با تجهیز منابع قرضالحسنه، در اسرع وقت نسبت به تعیین شعبه متقاضیان اقدام خواهند کرد.
باشیزاده توضیح داد که پس از ارسال پیامک تعیین شعبه، متقاضیان ۱۲ روز کاری فرصت دارند تا به شعبه مشخص شده مراجعه کنند. پس از مراجعه، حداکثر تا ۶۰ روز زمان دارند تا ضامنین را معرفی کرده، پرونده خود را تشکیل داده و مدارک لازم را تکمیل کنند. پس از اتمام این مراحل، شعبه مربوطه تسهیلات را به متقاضیان پرداخت خواهد کرد. رئیس گروه اعتبارات قرضالحسنه اداره اعتبارات بانک مرکزی با اشاره به تکالیف قانونی بانکها برای دریافت وثائق از متقاضیان این تسهیلات گفت: در قانون بودجه به لزوم اعتبارسنجی متقاضیان و تعیین حدود ضامن برای پرداخت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج تأکید شده است. به طور خاص، بر اساس جزء (۸) بند (ث) تبصره (۱۳) قانون بودجه سال جاری، پس از انجام اعتبارسنجی و در صورتی که اعتبار متقاضی کافی نباشد، مؤسسات اعتباری موظفند تنها با دریافت یک فقره سفته و یک ضامن، تسهیلات را پرداخت کنند.
این رویکرد به منظور تسهیل دسترسی جوانان به وام ازدواج و کاهش موانع بروکراتیک طراحی شده است. باشیزاده خاطرنشان کرد که این اقدامات با هدف افزایش رضایت متقاضیان و تسریع در فرآیند دریافت وام انجام میشود و بانک مرکزی با همکاری سایر نهادهای مرتبط به دنبال ایجاد شرایط بهتر برای جوانان است تا بتوانند از این تسهیلات به نحو احسن بهرهمند شوند. باشیزاده ادامه داد که بانکهای عامل بر اساس امتیاز کسبشده توسط متقاضیان در فرآیند اعتبارسنجی، تنها یک فقره سفته و یک ضامن دریافت میکنند. بنابراین، میزان و ویژگیهای ضامن بستگی به امتیاز اعتبارسنجی متقاضی و ضامن وی دارد. این امتیاز که در زمان اخذ تسهیلات تعیین میشود و مورد تایید قانونگذار است، مبنای دریافت تضامین از متقاضیان قرار میگیرد.
باشیزاده تأکید کرد که تنها راه قانونی برای ثبتنام وام ازدواج مراجعه به سامانه تسهیلات قرضالحسنه ازدواج است و این فرآیند کاملاً رایگان است. پیامکهای ارسالی جهت تعیین شعبه و سایر مراحل نیز به صورت رایگان ارسال میشوند. باشیزاده تأکید کرد که بانک مرکزی به همراه دیگر نهادهای مرتبط بهطور مستمر در حال پیگیری و نظارت بر فرآیند ارائه تسهیلات ازدواج است تا اطمینان حاصل شود که تمامی مراحل به درستی و با رعایت قوانین انجام میشود. این اقدامات همچنین به منظور تسهیل دسترسی جوانان به وام ازدواج و کاهش موانع اداری و بروکراتیک صورت میگیرد تا آنان بتوانند به سرعت و بدون مشکل از این تسهیلات بهرهمند شوند.
مطالب پیشنهادی:
- جدیدترین مجموعهی پرسش و پاسخ وام ازدواج – تیر ۱۴۰۳
- کدام بانک ها وام ازدواج می دهند؟
- بهترین بانک برای دریافت وام ازدواج- تیر ماه 1403
- وام ازدواج غیرحضوری در کدام بانکها امکانپذیر است؟
- شرایط ضامن وام ازدواج ۱۴۰۳ چیست؟
- اختلال در سامانه وام ازدواج بانک مرکزی
- سامانه وام ازدواج بانک مرکزی + بررسی خطاها هنگام ثبت نام و نحوه رفع آن ها